Er zijn verschillende beweringen over het roken van shisha. In deze blog zullen we een aantal van deze beweringen bespreken en eventueel ontkrachten. Shisha is een ander woord voor waterpijp en wordt daarom in dit artikel door elkaar gebruikt. Het betekent dus ook in dit artikel hetzelfde.

 

Het doorgeven wat de shisha slang zou volgens bepaalde mensen ervoor zorgen dat je virussen kan overbrengen. Deze stelling is wat overdreven. In principe kan je met alles virussen overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie wanneer je een flesje cola deelt of bijvoorbeeld drinken uit de kraan. Er zijn tal voorbeelden te noemen waarbij je een virus kan overbrengen. Bij een shisha is het gebruikelijk om aan de shisha slang een mondstuk te plaatsen. Iedereen kan zijn eigen mondstuk gebruiken om het overbrengen van virussen te voorkomen. In de shisha lounges worden deze mondstukjes bijna altijd meegegeven om de hygiëne voor op te stellen. Ook wanneer je een shisha wil kopen op een shisha shop krijg je deze mondstukjes er vaak gratis bij.

 

Ook wordt er gezegd dat er nicotine in een waterpijp zit en dat verslavend zou werken. Bij shisha rook je tabak en in tabak zit nicotine. Dus deze bewering klopt. Maar je rookt niet, zoals bij sigaretten wel het geval is, de hele dag. Net zoals er momenteel nicotineloze sigaretten op de markt wordt gebracht, kan je ook nicotineloze tabak aanschaffen voor je shisha.

 

Tot slot wordt er vaak genoemd dat er hoge gehaltes teer in het tabak van een waterpijp zou zitten. Dit klopt niet. In waterpijp tabak zit 0 procent teer. Waar in sigaretten dat wel het geval is. Het teer zou volgens andere mensen in het kooltje zitten, echter om een goede shisha te roken moet het kooltje goed ontbrand zijn. Wanneer dit het geval is, zal er geen teer gerookt worden tijdens de shisha sessie.