Tegenwoordig zie je het steeds vaker, groendaken of ook wel sedumdaken genoemd. Dit is een soort dak wat bedekt is met planten en/of mos. Dit kan gras zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Sedum of groendak worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen dus hetzelfde.

 

Waarom zal je de keuze maken voor een sedumdak?

Tegenwoordig wordt alles en iedereen milieubewuster, we gaan zuinig om met energie en halen duurzamere producten. Een groendak kan een mooie bijdrage leveren aan deze gedachten gang en wel om de volgende reden:

 

  • Sedum dakbedekking draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren groendaken ook fijnstof, op deze manier wordt ook nog eens de luchtkwaliteit verbeterd.
  • Logisch misschien, maar door de beplanting wordt regenwater veel beter opgenomen en hetgeen overblijft wordt vertraagd afgegeven. Het riool wordt hierdoor minder belast.
  • De begroeiing op het dak kan gecombineerd worden met zonnepanelen waardoor er optimaal gebruik kan worden gemaakt van het milieu.

 

Naast deze voordelen kan heeft een sedumdak ook een hoge isolatiewaarde, hierdoor zal je ook minder energie kosten hebben. Tevens isoleert een sedumdak ook goed geluid.

 

Helaas zijn er ook wel wat nadelen als u kiest voor een groendak. Allereerst is het logisch dat ook hier onkruid voorkomt en dat dit wel verwijderd dient te worden. De wortels kunnen (ondanks een speciaal zeil) schade aanrichten aan het dak. Ook lekkages komen misschien minder snel voor maar mocht dit wel gebeuren dan zijn ze lastiger op te sporen dan bij een andere dakbedekking.