Voor een geluidsmeting hoeft niet altijd een professional ingeschakeld te worden. Zo kunnen geluidsmetingen ook zelf gedaan worden. Dit kan handig zijn in verschillende gevallen. Op het moment dat je vaak overlast van buren of omwonenden ervaart kan het handig zijn om eerst zelf een meting te doen, voordat je de politie belt. Zo weet je zeker of het geluid daadwerkelijk te hard staat of niet. Geluidsmetingen kunnen gedaan worden met speciale apparaten die hiervoor bestemd zijn. Deze apparaten kunnen online eenvoudig gekocht of gehuurd worden. Ook kan het fijn zijn als je langs een drukke weg woont, zodat je zelf kunt meten of dit wel of geen geluidsoverlast veroorzaakt.  

Zelf meetapparatuur huren  

Voor het meten van geluid kunnen verschillende apparaten gebruikt worden. Je kunt kiezen om meetapparatuur te kopen of huren. Voor een eenmalige geluidsmeting kan huren een stuk voordeliger zijn dan kopen. Meetapparatuur verhuur is iets waar verschillende bedrijven aan doen. Op het moment dat het geluid van een luidruchtige weg langs een woning gemeten moet worden, is dit iets eenmaligs. Dit is niet iets wat meerdere keren gemeten hoeft worden, omdat het elke keer ongeveer hetzelfde resultaat zal geven. Het aanschaffen van een meetinstrument kan op zo een moment overbodig zijn. Huren is dan een goed alternatief. Je kunt er geluid mee meten, maar bent niet de volle prijs kwijt.  

Hoe meet je geluid?  

Het kan lastig zijn om geluid goed te meten. Vaak wordt een meetapparaat voor geluid een decibelmeter genoemd. Dit omdat het geluid in de eenheid decibel gemeten wordt. Goedkope geluidsmeters zullen het geluid iets minder nauwkeurig meten dan een duurdere geluidsmeter. Echter is het niet altijd nodig om geluid zo nauwkeurig te meten dat hier een extreem dure geluidsmeter voor nodig is. Met goedkopere geluidsmeters is het meten van geluid vaak het makkelijkst. Dit omdat deze geluidsmeters vaak gekocht of gehuurd worden door onervaren geluidsmeters. Vaak hoef je het apparaat alleen maar dicht bij het geluid te houden en kun je het aantal decibel dan gelijk aflezen.  

Wanneer is geluid te hard?  

Geluid kan al snel als te hard ervaren worden. Het verschilt per persoon op welk volume geluid als te hard wordt ervaren. Als je gaat kijken naar het aantal decibel van geluid dan wordt 80 decibel officieel gezien als te hard. Hoe erg je gehoor beschadigd raakt is ook afhankelijk van hoe vaak je naar muziek van 80 decibel luistert. Bij sommige mensen zal het gehoor direct aangetast worden, terwijl dit bij anderen pas gebeurt na dagelijks een uur lang luisteren. Vanaf 120 decibel kan het gehoor direct beschadigd worden. Ook hierbij is het afhankelijk van hoe vaak en hoe lang er naar dit geluidsniveau geluisterd wordt.  

zijn de metingen van het geluid tijdens festivals en concerten?