Het is niet iets waar de meeste mensen graag over nadenken: het risico dat er wordt ingebroken in hun huis. Het is ook een ontzettend vervelende gedachte natuurlijk, dat er iemand jouw huis, jouw veilige plek binnendringt en niet alleen aan al je spullen zit, maar ze ook nog eens meeneemt. Toch is het goed om eens stil te staan bij het risico. Alleen dan kun je ook de maatregelen nemen die je tegen inbraak kunnen beschermen tenslotte.

 

Het ene slot is het andere niet

Iedere buitendeur heeft een slot. Maar niet iedere buitendeur heeft een slot dat ook echt veilig is, of dat op de juiste manier gebruikt wordt. Laten we met het laatste beginnen. Als je een goed slot hebt, maar je gebruikt het niet, dan heb je er natuurlijk niets aan. Klinkt logisch, maar het gebeurt echt vaker dan je denkt dat er wordt ingebroken in huizen die voorzien zijn van prima sloten. Als de eigenaar echter heeft verzuimd deze ook echt te gebruiken, dan is het huis natuurlijk opeens niet meer zo veilig. Gebruik dus altijd het nachtslot als je gaat slapen, maar ook als je de deur uit gaat. De deur alleen achter je dicht trekken is echt niet genoeg, zelfs niet als je een goed slot hebt. Pas wanneer je de sleutel ook daadwerkelijk omdraait is de deur op slot, en kan je dure slot zijn werk doen. Datzelfde geldt overigens ook voor een beveiligingssysteem of camera: als je ze hebt, zet ze dan aan. Het is zonde om hierin te investeren maar er vervolgens geen gebruik van te maken.

 

Daarnaast is het goed om eens te kijken naar het soort slot dat je op de voordeur hebt. Is het een simpel cilinderslot, en heb je verder geen maatregelen als dievenklauwen of extra sloten getroffen? Dan kan je echt wel iets verbeteren aan je veiligheid. Veiligheidssloten zijn er in alle soorten en maten. Je kunt ze gebruiken in plaats van je reguliere slot, maar je kunt veiligheidssloten ook als extra slot op je deur monteren. Let op dat je een slot kiest dat is voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen, dan weet je in ieder geval zeker dat ze echt zo veilig mogelijk zijn. Een veiligheidsslot kun je vaak zelf monteren, zeker als je een beetje handig bent. Zorg voor goed gereedschap, zoals een Festool boormachine, zodat je je slot netjes, strak en veilig kunt aanbrengen. Ben je niet zo handig aangelegd? Dan is het misschien beter om een expert in te huren, zodat je zeker weet dat de sloten op de juiste manier worden gemonteerd.