Ben je graag bezig met je handen en vind je het leuk om dingen te maken? Dan is een opleiding tot timmerman misschien wel iets voor jou. Bouwbedrijven zijn altijd op zoek naar een goed opgeleide timmerman en op bijna elke bouwplaats is er wel timmerwerk te vinden. Zo ben je bezig met het stellen van profielen, bevestig je prefab onderdelen, plaats je deuren, ramen en plafonds en leest bouwkundige tekeningen.

Als timmerman zul je regelmatig in de nieuwbouw werken, maar bij verbouwing, restauratie en renovatie is ook veel timmerwerk nodig. Je moet in staat zijn al het werk volgens de veiligheidsnormen te kunnen verrichten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je werk, waardoor je zelfstandig moet kunnen werken, maar het werken in teamverband komt ook vaak voor. Na de bouwopleiding tot timmerman kun je als professionele timmerman aan de slag.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de bouwopleiding Timmerman leer je hoe je om moet gaan met bepaalde gereedschappen, leer je de verschillen tussen bouwmaterialen en hoe deze materialen toegepast dienen te worden op de werkvloer. De opleiding bestaat echter maar voor een klein deel uit theorie. Het grootste deel van de opleiding zal plaats vinden bij het bedrijf waar je werkt of in het praktijklokaal. Elk gedeelte van de opleiding zal worden afgesloten met een toets. Wanneer je elke toets behaald hebt, krijg je het diploma. Wanneer blijkt dat je goed bent in een bepaald onderdeel kun je eerder afgetoetst worden.

 

Vervolgopleiding?

Na het afronden van de opleiding Timmerman niveau 2 bestaat er de mogelijkheid door te leren naar Allround Timmerman niveau 3. Tijdens deze opleiding zul je vooral werkzaam zijn bij een praktijkbedrijf, waar je een financiële vergoeding voor krijgt. Deze opleiding duurt 2 jaar.

 

Toelatingseisen

Om tot de opleiding Timmerman toegelaten te worden, moet je één of meer van de volgende vooropleidingen voltooid hebben:

  • Een entreeopleiding voltooid hebben
  • Minimaal een VMBO-BL opleiding afgerond hebben
  • Een diploma Assistent Bouw en Infra
  • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk