Tegen stressklachten kun je veel verschillende stress behandelingen en cursussen volgen. Om je een beetje wegwijs te maken in het aanbod, zetten we een aantal mogelijkheden op een rij.

Stress- en spanningsklachten gaan niet zomaar over. Je zult er iets aan moeten doen. Wat dat ‘iets’ is, hangt vanzelfsprekend af van de ernst en de aard van je klachten. Voor de één is het al voldoende om een paar stapjes terug te doen, terwijl de ander meer handvatten nodig heeft bij het verminderen van spanning. Het is daarom zinvol om te achterhalen wat de oorzaak is van je stress. Neem je teveel hooi op je vork? Zijn er problemen op het werk? Wil je alles altijd perfect doen? Vraagt je drukke gezinsleven teveel? Of is het misschien een combinatie van meerdere factoren? Als je weet wat de klachten veroorzaakt, kun je daar een passende therapie of cursus bij zoeken. Zo pak je je stressproblemen bij de wortel aan.

 

Mindfulness

Bij mindfulness gaat het om het aanwezig zijn in het hier en nu. Opmerken wat je voelt, ruikt, hoort, ziet en proeft. Mindfulness is het tegenovergestelde van steeds maar doorgaan op de automatische piloot. In plaats daarvan vertraag je je levensritme even. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te hoeven geven. Je aanvaardt de situatie zoals hij is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen. Je kunt een test doen op onze website om na te gaan hoe mindful je bent.