Voordat je begint met het vliegen van een drone zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Voornamelijk mannen denken dat ze direct een straaljager piloot zijn. In de realiteit valt dit echter zwaar tegen. Vaak is de drone binnen een paar dagen al kapot. In dit artikel vindt je een aantal tips om goed met je drone om te kunnen gaan.

 

Open de gebruiksaanwijzing

Negen van de tien keer wordt de gebruiksaanwijzing niet geopend. Terwijl deze juist wel goed van toepassing kan komen. In de gebruiksaanwijzing staat van a tot z hoe de drone werkt. Vaak begint het boekje met de basics. Denk hierbij aan het in elkaar zetten van de drone en je eerste keer vliegen. Ga dus niet gelijk je drone aanzetten en zo maar wat proberen met de controller. De webwinkel van koopjedrone.nl biedt drones aan waarbij altijd een gebruiksaanwijzing zit. Wanneer je een drone via China importeert kan het nogal eens voor komen dat deze ontbreekt. Koop je drone dus bij een betrouwbare dealer.

 

Begin voorzichtig

De éérste keer dat je gaat vliegen met je drone is het verstandig om een groot open veld op te zoeken. Op deze manier kun je je drone in het zicht houden en is het niet heel erg wanneer je even de controle kwijt raakt. Start niet direct met de volledige snelheid maar probeer rustig te vliegen met de drone en leer alle bewegingen. Maak voorzichtig een bocht of probeer een stukje achteruit te vliegen. Doe dit bij je eerste paar vluchten. Wanneer je de drone wat beter onder controle hebt kun je er lekker mee los gaan. Als je een camera wil gaan gebruiken test dit dan ook eerst bij een open veld. Het maken van goede foto’s blijkt vaak nog erg lastig.

 

Don’ts

Blijf uit de buurt van groepen mensen. Een degelijke drone kan al gauw 2 kilo wegen en redelijk scherpe bladen hebben. Je wilt niet dat je mensen verwond doordat je drone crasht. Blijf ook uit de buurt van gebouwen, wegen, rivieren en de zee. Wanneer je tussen gebouwen vliegt kan het signaal soms verstoord worden. Ook kan de accu uitvallen waarna er een auto overheen rijd of de drone in het water verdwijnt. Natuurlijk zijn dit doem scenario’s, maar het zou sonde zijn wanneer je drone niet meer te repareren is.
Zodra je filmpjes gaat gebruiken is het uit den boze om privacy gevoelige beelden vast te leggen. Houdt dus rekening met de privacy van andere mensen. Vermijd dus de tuinen van je buurtbewoners en monumentale gebouwen. Ga de beelden ook niet maar dan ook echt niet, verkopen. Commerciële beelden mogen niet zomaar gebruikt worden. Hier zijn speciale vergunningen voor nodig. Wanneer je je hier niet aan houdt kun je wel eens een flinke boete op de deurmat verwachten.

Je mag niet zo maar overal vliegen met een drone. Lees het volgende artikel voor meer informatie over fly-zones.