Naast houten schommels is een zandbak een van de meest voorkomende speelgelegenheid in de Nederlandse achtertuin.

 

Zandbaken zijn zeer goed voor de ontwikkeling van het kind, zo leren ze hun motoriek verder te ontwikkelen, krijgen gevoel voor vormen en kunnen hun fantasie helemaal los laten. Er zijn een paar richtlijnen waar je rekening mee moet houden bij een houten zandbak, deze zijn:

 

De diepte van de zandbak. Deze wordt geadviseerd om niet dieper te maken dan 50cm, dit kan worden “begrenst” door bijvoorbeeld het gebruik van worteldoek of tegels. Door deze diepte aan te houden kunnen de kinderen geen diepe tunnels graven. Tunnels willen namelijk nog wel eens instorten wat verstikkingsgevaar met zich meebrengt.

 

Wil je in de toekomst eens het zand vervangen in de zandbak dan is het met 50 cm zand meestal nog betaalbaar.

 

Zorg voor een goede waterafvoer van je zandbak. Het is erg jammer als na een flinke regenbui nog dagenlang water in de zandbak staat, daarom is het belangrijk om goede drainage te hebben. Dit kan worden gedaan om onder de tegels of worteldoek grof water afvoerend rivierzand te plaatsen. Het water kan nu goed worden afgevoerd door het worteldoek of de kieren van de tegels.

 

Hoe groter de zandbak hoe moeilijker deze schoon te maken is. Voor een kind tot 3 jaar voldoet een kleinere zandbak ook prima, deze kinderen gebruiken meestal alleen de ruimte om zich heen. Boven deze leeftijd maken ze meestal meer gebruik van de zandbak, dus kan deze beter iets groter zijn.   houten-zandbak-1