De een heeft een Samsung smartphone en de ander een iPhone. In principe maakt het niet uit welke telefoon je neemt maar er zit wel verschil in. De iPhone maakt namelijk gebruik van het IOS besturingssysteem alle andere smartphones maken gebruik van Android of Winows phone. In dit artikel bespreek ik de grootste verschillen tussen IOS en Android.

 

Apple IOS

Het besturingssysteem van Apple; IOS. Deze is gebaseerd op het OSX besturingssysteem voor desktops en draait op iPhone’s, iPads en Apple TV. Het heeft een groot aanbod aan verschillende applicaties. Deze kunnen via de App store gekocht en geïnstalleerd worden. Een van de voordelen van de App Store is de beperkte toegang. Niet iedereen kan zo maar een app online zetten. Hierdoor wordt de kans op virussen verkleint. Tevens kan er kan het een en ander worden ingesteld maar lang niet alles. Op het gebied van privacy doet IOS wel goede zaken, je kunt zo ongeveer alles instellen wat je je maar kunt bedenken. Dit wordt ook steeds belangrijker gevonden met de steeds uitgebreidere wetten. De iPhone wordt met name gebruikt door mensen die gemakkelijk en snel gebruik willen maken van hun smartphone. Op de iPhone kun je snelkoppelingen plaatsen op je “bureaublad” waardoor je apps sneller kunt openen. Widgets zijn er voor IOS echter niet. Wat de iPhone kenmerkt zijn de prominent aanwezige, hardwarematige homeknop en functies zoals FaceTime en iTunes.

 

Google Androud

Het grote bedrijf Google wat voornamelijk bekend is vanwege de zoekmachine heeft het besturingssysteem Android in het leven geroepen. Tegenwoordig wordt dit gebruikt op de smartphones van onder andere Samsungs, HTC, Sony en dergelijke. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk een ander type smartphone kunt halen zonder je al te veel te moeten aanpassen. Tevens kun je Android op redelijk veel vlakken aanpassen naar je eigen zin. Zo kun je uit de Play Store een zogeheten launcher aanschaffen. Deze zorgt ervoor dat je homescreen er anders uit komt te zien. Dit wordt door enkele gebruikers juist als onprettig ervaren doordat je juist van alles kunt instellen. Niet iedereen zit hier op te wachten. Natuurlijk heb je ook vrije toegang tot zo ongeveer alle apps van Google zelf. Met IOS kan dit in beperkte mate.

 

Smartphone aanbod

Over het algemeen is er een overvloed aan verschillende soorten smartphones. Apple bied jaarlijks ongeveer drie modellen aan, terwijl er jaarlijks ook tientallen Android telefoons worden aangeboden. De keus qua aanbod is met Android simpelweg groter. Deze worden ook aangeboden in verschillende prijsklassen. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel je ongeveer uitgeeft aan een smartphone. Wel zul je functionaliteiten van mindere kwaliteit hebben wanneer je een goedkopere smartphone koopt.

Uit onderzoek is gebleken dat iPhone gebruikers nauwelijks van een iPhone afstappen en regelmatig een nieuwe aanschaffen. Het blijkt een soort trend te zijn. Nu kan ik me voorstellen dat het nogal veel geld kost om ieder jaar een nieuwe iPhone te kopen. Om wat kosten te besparen zou je er voor kunnen kiezen om een refurbished iPhone te kopen. Deze kun je vinden op bijvoorbeeld https://www.refurbishediphonekopen.nl.