Toen het seizoen in februari in Barcelona begon met de wintertests, bleek Ferrari het beste uit de winter te zijn gekomen. Tijdens deze achtdaagse test bleek Ferrari een stuk sneller te zijn dan de dichtste concurrenten Mercedes en Red Bull, zowel op het gebied van race pace als op het gebied van kwalificatie pace. Nu het Formule 1 circus weer op Barcelona is aangekomen voor de vijfde race van het seizoen, nog geen 3 maanden later, werd de vraag gesteld of Ferrari weer het snelste zal zijn. De verwachting voor dit weekend was dat dat niet het geval ging zijn, omdat vooral Mercedes en in mindere mate Red Bull Ferrari al voorbij leek gestreefd.

 

De vrije trainingen

Tijdens alle vrije trainingen was er een Mercedes de snelste, tijdens de eerste en tweede vrije training was het Bottas en tijdens de derde training was het Hamilton. Dit werd ook wel verwacht aangezien de Mercedessen tijdens de eerste vier GP’s van dit jaar altijd als eerste en tweede eindigden, soms met een ruime voorsprong. De Ferrari’s zaten wel altijd in de buurt van de Mercedessen, Max Verstappen deed het met zijn Red Bull wat minder. Hij had tijdens de eerste en derde vrije training wat problemen wat ervoor zorgde dat hij nooit echt in de buurt kon komen. Tijdens de tweede vrije training ging het wat beter en eindigde hij vijfde, wel op ruim acht tiende van Bottas.

 

Mercedes oppermachtig

Tijdens de kwalificatie werd er verwacht dat Mercedes weer de pole position ging pakken, en dit gebeurde ook. Hoewel Verstappen tijdens Q1 nog wel als tweede eindigde achter Bottas, kon hij dat tijdens Q2 en Q3 niet waarmaken. Uiteindelijk pakte Bottas de pole position met een ongelooflijke tijd, hij werd eerste op ruim 6 tienden voorsprong op teamgenoot Hamilton die tweede werd. Sebastian Vettel werd met zijn Ferrari derde op twee tienden achter lewis en daar een tiende achter werd Verstappen vierde. Dit geeft een goede weerspiegeling op de oppermacht van Mercedes, die eigenlijk acht tienden sneller waren dan de concurrenten, wat in de Formule 1 een gigantisch groot gat is.

 

Hoe ging de race voor Max?

Voor de start werd er verwacht dat Mercedes met gemak weg ging rijden van de concurrenten en dat Vettel en Verstappen gingen strijden voor de laatste podiumplek. Tijdens de start had Hamilton een betere start dan Bottas en hij pakte daarmee de eerste plek over van zijn teamgenoot. Vettel had eigenlijk de beste start en hij stond bijna naast beide Mercedessen, echter kwamen hij en zijn teamgenoot Leclerc in het gedrang waardoor Verstappen aan de buitenkant beide Ferrari’s kon inhalen en zo op de derde plek kwam. Vettel probeerde tijdens de race nog wel Verstappen in te halen maar kwam nooit echt in de buurt, ondertussen kreeg Leclerc weer een slechte strategie aan zijn broek waardoor hij nooit echt kon meedoen voor een podiumplek. Uiteindelijk won Hamilton de race en werd Bottas tweede, wat alweer de vijfde 1-2 voor Mercedes in dit seizoen betekende. Verstappen eindigde knap achter beide Mercedessen op het podium, de Red Bull lijkt Ferrari te zijn voorbijgestreefd. Lees meer over Max Verstappen op GPToday.net