De keuze voor een nieuwe vloer is een hele belangrijke, eentje die je niet zomaar overhaast moet nemen. Je vloerbedekking blijft tenslotte jarenlang liggen en moet dus niet alleen kwalitatief goed zijn, je moet er ook zeker van zijn dat je hem niet binnen een paar maanden alweer zat bent.

 

Hard of zacht?

De eerste vraag die de meeste mensen voor zichzelf beantwoorden als ze op zoek zijn naar een nieuwe vloer, is of deze hard of zacht moet zijn. Beide keuzes hebben zo hun voordelen, maar zeker ook hun nadelen.

Een zachte vloerbedekking voelt lekker zacht onder je voeten. Het geeft een ruimte een wat zachtere uitstraling en is bovendien meer geluiddempend dan een harde vloer. Tapijt voelt ook meestal wat warmer aan dan een harde vloer, wat zeker in de winter een voordeel kan zijn. Tapijt heeft echter ook zijn nadelen. Het is lastiger schoon te maken als er eens een ongelukje gebeurt, al kom je met een goede tapijtreiniger een heel eind. Het is ook net wat stoffiger, en dus minder geschikt voor mensen met een allergie. Daarnaast kan het, afhankelijk van de kwaliteit die je kiest, ook net wat sneller slijtageplekken gaan vertonen.

 

Voor veel mensen is zachte vloerbedekking niet iets wat ze graag in hun woonkamer willen, vanwege het wat lastigere onderhoud. Op slaapkamers wordt het echter wel heel veel gebruikt, door de zachte en dempende eigenschappen. Een harde vloer is bij veel mensen favoriet in ruimtes waar veel gelopen wordt of die goed schoon moeten worden gemaakt. De woonkamer wordt steeds vaker voorzien van een harde vloer, waar het in de keuken, gang en badkamer al een stuk langer de standaard is. Het voordeel van de meeste harde vloeren is dat zij makkelijk en beter schoon te maken zijn dan zachte varianten. Je kunt een harde vloer dweilen, dat is zo gepiept, en zo iedere week piekfijn schoonhouden. Ook kun je kiezen uit veel verschillende materialen, zodat er altijd wel een harde vloer is die bij jou en de ruimte die je inricht past.

 

Neutraal of opvallend?

Heb je eenmaal de keuze qua materiaal gemaakt, dan wacht de volgende, lastige vraag: ga je voor een neutrale tint of kies je juist iets opvallends?

Hierbij is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf: vind je die opvallende kleur vandaag mooi, maar weet je ook zeker dat je hem over 5 jaar nog ziet zitten? Een vloer koop je, zeker als je er wat langer mee wil doen, maar beter niet in een opwelling.