Een huis helemaal van uzelf; u droomt er al jaren van. Helemaal naar uw zin! Financieel staat u er goed voor en de tijd is aangebroken om deze droom te gaan realiseren. Maar hoe gaat u dit aanpakken? Zelf een huis bouwen kan leuk zijn, maar vergeet niet dat dit ook een langdurig traject is. Er zal veel moeten gebeuren, ook vóór dat de bouw van uw droomwoning van start kan gaan. Een aantal zaken waar u tegenaan gaat lopen:

 

  • Geld
  • Grond
  • Woonwensen
  • Architect
  • Aannemer

 

Geld

Uiteraard moet het allemaal worden gefinancierd; de bouw van uw droomwoning. Het hele plaatje hangt af van het budget dat u te besteden heeft. Het eerste waar u uzelf in moet verdiepen is dus uw hypotheek.

 

Grond

Als u zelf een huis wilt bouwen, is het ook logisch dat u een stuk grond nodig hebt. Daar is ook een bouwvergunning voor nodig. Als u zelf (nog) geen grond bezit, is een zelfbouwkavel kopen een goede optie.

 

Woonwensen

De financiering is rond en u heeft een stuk grond bemachtigd, nu is het tijd om aan de slag te gaan met het ontwerp. Het is van groot belang dat het glashelder is hoe uw droomwoning eruit moet komen te zien. Neem hier goed te tijd voor en zet al uw woonwensen op een rijtje, in volgorde van prioriteit. Wil je bijvoorbeeld een erg strakke keuken of meer een landelijke keuken op maat? Op die manier weet straks de architect ook wat binnen uw budget past en kan hij of zij doelgericht te werk gaan.

 

Architect

Alles helder? Tijd om de architect in te schakelen. Op internet kunt u websites vinden waar u per provincie kunt zoeken naar architectenbureaus. U kunt dan vaak ook voorbeelden zien van hun werk.

 

De aannemer

De aannemer gaat ervoor zorgen dat het ontwerp dat gemaakt is door de door u gekozen architect, ook daadwerkelijk gebouwd wordt. Het is van groot belang dat u ervoor zorgt dat in de offerte van deze aannemer een afbouwgarantie wordt toegepast. Als de aannemer ineens failliet zou gaan, wordt uw woning nog wel afgebouwd.

 

Bouwregisseur

Wilt u een aantal zaken uit handen geven? Dan kan een bouwregisseur een uitkomst bieden. Deze is gespecialiseerd in bouwprojectmanagement. Denk hierbij aan een bouwtekening, wat onderhoud betreft een meerjarenplan en de begeleiding van de uiteindelijke bouw van uw droomhuis. Hij zal de gehele bouwprojectmanagement op zich nemen om alles goed te laten verlopen.