Eens in de zoveel tijd komt er een grote televisieserie uit die de hele wereld in zijn greep houdt. Series als Game of Thrones, Breaking Bad, CSI: Crime Scene Investigation en F.R.I.E.N.D.S zijn sinds hun verschijnen nog steeds mateloos populair en hebben een trouwe fanschare over de hele wereld. In 2013 kwam Netflix met een nieuwe serie die binnen no time ongekend populair werd, namelijk Peaky Blinders. De serie over de gelijknamige Britse bende is een van de best beoordeelde series aller tijden en heeft wereldwijd zijn sporen achtergelaten. In dit artikel duiken we dieper in de onderwereld achter deze serie en vertellen we je alles wat je moet weten over de Peaky Blinders.

Waar gaat Peaky Blinders over?

Peaky Blinders is een Britse misdaadserie, bedacht door Steven Knight, die voor het eerst werd uitgezonden op 12 september 2013 op BBC Two. De serie speelt zich af in de Engelse stad Birmingham gedurende de vroege twintigste eeuw en begint net na de Eerste Wereldoorlog. In de serie volgen we de beruchte Peaky Blinders bende, geleid door de charmante maar meedogenloze Thomas “Tommy” Shelby. Samen met zijn broers doet hij er alles aan om de grip van de Peaky Blinders op Birmingham en heel Engeland te versterken. De serie kenmerkt zich door een spannend plot, een prachtige setting in het industriële Birmingham en ijzersterk acteerwerk van een getalenteerde cast. Met name acteur Cillian Murphy wordt geprezen voor zijn rol als Tommy Shelby. De serie telt in totaal 5 seizoenen, waarvan het vijfde en laatste seizoen afgelopen jaar op Netflix is verschenen. Wat maakt deze serie nou zo bijzonder?

Misdaad was nog nooit zo stijlvol!

Van de vele kenmerkende aspecten van de serie, steekt er een element toch met kop en schouders boven de rest uit. De kledingstijl van de leden van de Peaky Blinders heeft een ware iconische stijl bereikt. De mannen van de Peaky Blinders gaan allemaal gekleed in driedelige tweed pakken, waistcoats en natuurlijk niet te vergeten de beruchte flatcaps. De bende heeft zelfs zijn naam te danken aan hun petten die ze als wapen gebruiken. Dankzij vlijmscherpe scheermesjes die in de rand van de petten zijn genaaid, beschikken de bendeleden altijd over een wapen waarmee ze vijanden te snel af zijn. De populariteit van de serie heeft er in Nederland en over de hele wereld voor gezorgd dat de klassieke kledingstijl uit de jaren ‘20 en ‘30 weer helemaal in is. De vraag naar kwalitatieve driedelige tweed pakken heeft geleid tot een toename van modewinkels die zich volledig richten op de verkoop van Peaky Blinders kleding. Ben jij een echte Peaky Blinders fan die zich net zo stijlvol wil kleden als Tommy Shelby? Breng dan eens een bezoekje aan Shelby Brothers. Zij zijn het enige bedrijf in Nederland dat in het bezit is van een officiële licentie om Peaky Blinders kleding te verkopen. Klik hier voor een kijkje in hun assortiment.

 

De geschiedenis achter de serie

Het verhaal over een beruchte serie die vijanden uit de weg ruimt met petten met scheermesjes klinkt misschien als fantasie, maar wist je dat er een historische waarheid schuilgaat achter de serie? Eind negentiende en begin twintigste eeuw was er in Birmingham daadwerkelijk een bende actief die zich kenmerkte door het dragen van stijlvolle driedelige pakken en flatcaps. Hoewel er geen historisch bewijs is dat deze bende ook gebruik maakte van scheermesjes in hun petten, gebruikten de leden van de historische Peaky Blinders geweld om hun positie in Birmingham te versterken. Concurrentie met andere bendes en een hard optreden van de politie betekende uiteindelijk de ondergang voor deze bende. De populariteit van de Netflix serie bewijst echter dat de Peaky Blinders nog lang niet vergeten zijn!

De serie is voorbij, wat nu?

Zoals gezegd is afgelopen jaar het vijfde en laatste seizoen van de Britse serie op Netflix verschenen. Daarmee komt er voorlopig een einde aan de avonturen van Tommy Shelby en de Peaky Blinders. Gelukkig hoeven fans niet te treuren. Voordat het laatste seizoen werd uitgebracht, bevestigde Netflix al dat er ook een film komt die verder gaat waar de serie eindigt. Fans kijken halsreikend uit naar de film, aangezien de laatste aflevering van de serie eindigde met een gigantische cliffhanger. Wel moeten ze nog even geduldig afwachten. Op het moment van schrijven is nog niet bekend wanneer de film uitkomt of waar het verhaal over gaat. Ongetwijfeld wordt het wederom een spannend verhaal vol geweld, verraad en liefde. Gaat het Tommy Shelby lukken om zichzelf voor eens en voor altijd te ontdoen van zijn vijanden? We zullen geduldig moeten wachten. Tot die tijd kunnen fans blijven genieten van de serie op Netflix. Tijd voor een marathon?