De naam komt van de Amerikaanse Louis Comfort Tiffany die van 1848 t/m 1933 leefde. Hij was een ontwerper en tevens glaskunstenaar in New York. Hij is voornamelijk bekend geworden door zijn gebrandschilderde glas en het glas in lood, welke beiden later bekend zouden komen staan als beroemde Tiffany lampen techniek.

 

Louis begon te experimenteren met gekleurd glas nadat hij een reis in Europa had gemaakt. Vooral de glasvensters van diverse kathedralen in Frankrijk liet een diepe indruk op hem achter.

Tegenwoordig worden de (originele) Tiffany lampen, net als vroeger, nog met de hand vervaardigd. Na het tekenen van het ontwerp worden de stukjes glas geselecteerd op diverse kleuren en vormen. Vervolgens worden al deze stukjes in een pasgemaakte mal geplaatst en als vervolgstap worden al deze stukjes met koperfolie aan elkaar gesoldeerd.

 

Door dit proces zal dus ook elke Tiffany lamp uniek zijn. Door de soldeertechniek van het koper op glas zal de lampenkap erg dof klinken. Zelfs zo dof dat je zal kunnen denken dat hij van plastic is, maar dit is zeker niet het geval!

 

Ook bestond er rond 1.900 een groep die de Tiffany Girls heetten, dit was een groep geëmancipeerde vrouwen die in studie van Louis Tiffany werkten. Deze groep is verantwoordelijk voor vele Tiffany ontwerpen zoals de Blauwe regen, Klaproos, Libel of de Pioenroos!