Stoken in de open haard

Een open haard staat voor gezelligheid en sfeer. Heerlijk genieten van een goed glas wijn naast een lekker vuurtje van de open haard. Openhaardhout moet droog en schoon zijn voordat je het kunt gebruiken. Haardhout wat nog vochtig is zal niet goed tot ontbranding komen. Het hout dient schoon te zijn en geen verfresten te bevatten. Ook hout waar hars in zit is ongeschikt voor de open haard. Wanneer hout net is gekapt dan is het vochtigheidspercentage ruim 50%. Niet geschikt om lekker te branden. Doordat het hout niet goed zal branden komen er allerlei stoffen vrij die slecht zijn voor mens en milieu. Koolmonoxyde, methaangas en teerdeeltjes komen vrij en vliegen zo door de schoorsteen het milieu in. Hout moet gemiddeld zo’n twee jaar drogen voordat het vochtpercentage is gezakt tot ongeveer 20%. Dan is het prima om in de open haard te laten branden.

 

Droogtijd van hout

De gemiddelde droogtijd van verschillende houtsoorten zijn;

 

  • Berkenhout, els en es moet anderhalf jaar drogen
  • Een droogtijd van twee jaar is nodig voor de esdoorn, iep en berkenhout
  • Zachte loofbomen vereisen een droogtijd van anderhalf jaar
  • Fruitbomenhout hebben een droogtijd van twee jaar nodig

 

Eikenhout vereist een tijd van twee jaar om open te liggen zodat alle weersinvloeden er vat op hebben. Dit zorgt ervoor dat de tannine door de regen wordt verwijdert. Daarna moet het hout nog twee jaar afgedekt liggen. Eikenhout is één van de beste en duurste soorten haardhout voor de kachel.

 

Houtbriketten

Houtbriketten in de open haard branden is de schoonste manier om het kacheltje brandende te houden. Wanneer je via internet hout gaat kopen is het goedkoopste uit met briketten voor de open haard. Er zijn verschillende soorten op de markt zoals de compacte rolletjes zaagsel die je kunt gebruiken als open haard hout. Het is zuinig stoken en milieuvriendelijk.

 

brandhout