Natuursteen wordt heel vaak gebruikt als tegels. Naast het feit dat het een uniek en levendig uiterlijk heeft, is het ook een milieuvriendelijk natuurproduct. Daarnaast is natuursteen een praktisch en duurzaam materiaal. Men kan het voor een groot aantal binnen- en buitentoepassingen gebruiken.

In heel veel landen wordt natuursteen gewonnen. We leven namelijk op een aardkorst wat voor een belangrijk deel uit natuursteen bestaat. De voorraad is haast onuitputtelijk. De vorming van de aardkorst en dus natuursteen is een ingewikkeld geologisch proces, dat tot op de dag van vandaag doorgaat. Denkt u bijvoorbeeld aan aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Dit zijn hier het meest tastbare bewijs van. Dit ingewikkelde geologische proces bepaalt het uiterlijk en ook de eigenschappen van ieder natuursteen apart. Hierdoor is dus geen natuursteen gelijk, omdat geen plek ter wereld dezelfde geologische ontwikkeling doormaakt.

 

Natuursteen is gevormd uit afgekoeld vloeibaar gesteente, ook wel magma of lava genoemd. Het kan ook uit sediment, ook wel zand, klei, kalk genoemd, gevormd worden. De combinatie komt onder druk (vaak in combinatie met hoge temperaturen) te staan en versteend uiteindelijk. Het hoofdbestanddeel van de aardkorst waarop wij leven is natuursteen.
De vorming hiervan en van de aardkorst is een continue geologisch proces, dat zo oud is als de aarde.

 

Slechts een deel van de beschikbare steen in de aardkorst is economisch te winnen en te gebruiken. Toch zijn er duizenden soorten natuursteen. De natuursteen word in een groep ingedeeld. Tot één groep kunnen vele honderden soorten natuursteen behoren. Voorbeelden hiervan zijn ‘marmer’, ‘leisteen’ of ‘graniet’.

 

Tuinmax